Zingeven

Herinneringen vasthouden

Persoonlijke symbolen

Jouw persoonlijke symbolen kunnen jou helpen met het verwerken van jouw verlies. Persoonlijke symbolen hebben een eigen zeggingskracht en die is voor iedereen weer anders. Persoonlijke symbolen kunnen recht doen aan wat verloren is en kunnen daarmee jouw verhaal vertellen, soms zonder al te veel woorden. Zij hebben voor jou emotionele waarde. Zij kunnen iemand ‘eren’ die niet meer onder ons is en jou doen verbinden met hen. Waarbij je het gevoel hebt dat zij, in die persoonlijke symbolen, present zijn en op een andere wijze tot je spreken, terwijl je ze hebt verloren. Persoonlijke symbolen kunnen jouw verhaal vertellen en je helpen een periode af te sluiten, zodat je met een nieuw begin of aan een nieuw fase van je leven kunt beginnen.
symbolisch vormgeven

Object als eerbetoon

Het maken van een tastbaar object met persoonlijke symbolen als eerbetoon aan wat verloren is, is een manier om verlies een plek te geven. Door gesprekken en een tastbaar object maken met persoonlijke symbolen wil ik je begeleiden om een periode van verlies af te sluiten en daarmee ‘handen en voeten’ geven aan de verlieservaring. De bedoeling is dat je zelf het tastbare object gaat vormgeven, dit is een onderdeel van verwerking. Maar ik wil je daarbij ondersteunen als dat moeilijk is of niet gaat.

Dit proces van verandering kan voor jou betekenen dat je de controle over het leven terugvindt, dat verwarring van gedachten en gevoelens of emoties helpt oplossen en dat je weer overzicht gaat ervaren.

Verlies of rouw?

Een periode van verlies kan zijn het verliezen van een dierbare overledene maar ook staan een ingrijpende verandering in het leven zijn. Denk bijvoorbeeld aan het door een ziekte of ongeval niet meer kunnen doen wat paste bij wie je voorheen was en allemaal kon; een breuklijn in het leven.

Afsluiten is niet vergeten maar bewust bezig zijn met een nieuwe fase, na afsluiten komt er een nieuw begin. Niet om te vergeten maar om het verlies een plek te geven, zodat het verlies het leven niet meer zo beheerst.